Ιστορία
Η Αναρίτα είναι χωριό της επαρχίας Πάφου, που βρίσκεται 12 περίπου χιλιόμετρα στα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου. Το χωριό είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 105 μέτρων, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού είναι τοποθετημένο πάνω σε κρητίδες του σχηματισμού Πάχνας. Το ανάγλυφο, που είναι συνέχεια της θάλασσιας αναβαθμίδας στα ΝΔ, αρχίζει ν’ ανεβαίνει στα βόρεια, όπου το υψόμετρο φθάνει τα 254 μ. Η πλησιέστερη παραλία βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το χωριό.
Κοινοτικά Κέντρα Αναρίτας
Η Αναρίτα, έχει πλούσια και μακρά παράδοση. Το χωριό περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεσαιωνικών φέουδων του Mas Latrie. O Louis de Mas Latrie, ο πρώτος Γάλλος ειδικός στην κυπριακή ιστορία, δημοσίευσε τον κατάλογο των κατοίκων των χριστιανικών χωριών της Κύπρου, που έγινε το 1841 ύστερα από διαταγή του Τούρκου διοικητή της Κύπρου Ταλαάτ εφέντη για σκοπούς φορολογίας. Σχετικά με την Αναρίτα, δίνει τον αριθμό 23, ως αριθμό κατοίκων χριστιανών φορολογουμένων. Η φορολογία αφορούσε μόνο τους χριστιανούς και σε κάθε φορολογούμενο αναλογούν 5 ως 6 άτομα. Σύμφωνα με αυτό συμπαιρένουμε πως το 1841 η Αναρίτα είχε 115-138 κατοίκους.
O Louis de Mas Latrie σε άλλο έργο του δίνει την πληροφορία ότι η Anarita μαζί με άλλα χωριά δωρήθηκε το 1468 από τον Ιάκωβο τον Β΄της δυναστείας των Λουζινιανών στον ιππότη Jerome Salviati. Στο ίδιο έργο πιο κάτω με το όνομα Anarrida αναφέρεται στον κατάλογο των δημόσιων κτημάτων, που έγινε στις αρχές της Ενετοκρατίας. Στο έγγραφο της δωρεάς η Αναρίτα χαρακτηρίζεται ως presterie, που κατά τη γνώμη του Σ. Μενάνδρου διαφέρει από το casal (= χωριό) και ισοδυναμεί με το ferme (= έπαυλη), φέουδα της Βασιλικής ιδιοκτησίας των Κουκλιών.
Πανοραμική άποψη του χωριού
Αργότερα το 1881 όταν έγινε η πρώτη επιστημονική απογραφή του πληθυσμού της Κύπρου από τη νέα αγγλική διοίκηση, είχε 195 κατοίκους χριστιανούς και μωαμεθανούς και το 1982, 329 μόνο Έλληνες. Οι Τουρκοκύπριοι, 7 ως 8 οικογένειες, έφυγαν όλοι το 1963-1964, όταν άρχισαν οι διακοινοτικές ταραχές. Τους εξανάγκασαν να φύγουν οι Τουρκοκύπριοι της γειτονικής κοινότητας των Μαντριών, οι ίδιοι με κανέναν τρόπο δεν ήθελαν να φύγουν γιατί ζούσαν ειρηνικά με τους ελληνοκυπρίους της Αναρίτας. Η αύξηση του πληθυσμού της Αναρίτας σε 420, που σημειώθηκε το 1976, όταν ύστερα από την Τουρκική εισβολή είχε δεχτεί πρόσφυγες, δεν διατηρήθηκε.
Ο Περικλής Μιχαηλίδης 1887 αναφέρει πως η Αναρίτα διέθετε σχολείο, όταν άλλα σχετικά μεγάλα χωριά της Πάφου με περισσότερο πληθυσμό (Κονιά, Λετύμπου, κλπ.) δεν είχαν σχολείο, στο κεφάλαιο «Χωρία επίσημα και τα οποία έχουσι σχολεία». Όμως αργότερα εξ αιτίας της απουσίας οικονομικής πολιτικής εκ μέρους της αποικιοκρατίας, τα χωριά της Κύπρου ίδιαίτερα της Πάφου, περιήλθαν σε δυσχερέστατες καταστάσεις.
Ο Τζέφρυ (1918) εγκωμιάζει τα «μικρά τυριά» της Αναρίτας καθώς και τις εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Ονησιφόρου. Ο Γκάννις αναφέρεται στο ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Ονησιφόρου, που βρίσκεται κοντά στο χωριό. Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του Αγίου Ονησιφόρου και της Αγίας Μαρίνας, μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα με τις Εκκλησίες / Εξωκλήσι.
Ιστορικές πηγές για την ιστορία της Αναρίτας πριν από τη φραγκοκρατία δεν έχουμε όμως με την βοήθεια των τοπωνυμίων μπορούμε σε κάποιο βαθμό να την ανιχνεύσουμε.
Σύμφωνα με την παράδοση στην τοποθεσία Βασιλίνα στα σύνορα του χωριού Φοίνικα ήταν το βασίλειο των Φοινίκων. Ο Φοίνικας μαζί με τα χωριά Αγία Ειρήνη, Ανώγυρα, Πλατανισσό και Καλογιαννάκια αποτελούσαν την commendaria della Finicha (ανώτερη στρατιωτική διοίκηση του Φοίνικα), που ανήκε ως το 1313 στους Τεμπλιώτες ιππότες και ύστερα πέρασε στους Σπιταλιώτες.
Ανασκαφές συστηματικές δεν έγιναν ακόμα στην Αναρίτα και τα επιφανειακά ευρήματα δεν φτάνουν πιο πέρα από τους ελληνιστικούς χρόνους. Οι αρχαιολόγοι όμως δεν αποκλείουν από μελλοντικές ανασκαφές να ανακαλυφθούν αρχαιότερα ευρήματα, μιας και η Αναρίτα βρίσκεται σε περιοχή που κατοικήθηκε από πολύ παλιά εποχή. Τα γειτονικά Κούκλια, το βασίλειο της Παλαίπαφου, από ανασκαφές διαπιστώθηκε ότι κατοικήθηκαν από τη μυκηναϊκή εποχή, και πιο πάνω στο χωριό Σουσκιού βρέθηκαν οικισμοί, που φτάνουν στη χαλκολιθική εποχή.
Το τοπωνύμιο Τρομάρχης που είναι η Βυζαντινή λέξη τουρμάρχης, μαρτυρεί τη βυζαντινή παρουσία στην περιοχή, όπως και το τοπωνύμιο Μονοδέντρης μας θυμίζει τη Βυζαντινή λέξη Μονοδένδριον. Με τη Βυζαντινή παράδοση συνδέει την Αναρίτα και η λατρεία του αγίου Ονησιφόρου, που μια χειρόγραφη ακολουθία ονομάζει «Αναρήτιδος καύχημα και Πάμφου αγλάισμα».
Ο Jack C. Goodwin στο Τοπωνυμικό της Κύπρου συνδέει την ίδρυση του χωριού, με την ύπαρξη του μοναστηριού του Αγίου Ονησιφόρου, που μερικά ερείπια του διατηρούνται ακόμα κοντά στην εκκλησία του. Πότε κτίστηκε το μοναστήρι και πότε διαλύθηκε δεν είναι ακριβώς γνωστό, η Αναρίτα όμως αναφέρεται στους χάρτες των τελευταίων μεσαιωνικών χρόνων. Ο Νέαρχος Κληρίδης γράφει ότι η Μητρόπολη Πάφου πούλησε στους χωρικούς τα χωράφια του μοναστηριού ύστερα από τη διάλυση του.
Με τη Φραγκοκρατία συνδέονται τα τοπωνύμια Ελιά του Βράγκου και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα Λιζάτα.
Τα τοπωνύμια που συνδέονται με την Τουρκοκρατία, μαρτυρούν την καταπίεση των χριστιανών από τους Τούρκους. Οι Καραμάνοι είναι τοποθεσία όπου στρατοπέδευσαν οι άγριοι άτακτοι κάτοικοι της Καραμανιάς (Μ. Ασία), που η Πύλη έστελλε, για να τρομοκρατούν και να κρατούν σε υποταγή τους χριστιανούς. Και άλλα τοπωνύμια φανερώνουν τις μεγάλες ιδιοκτησίες που είχαν οι Τούρκοι στην περιοχή.
Η Αναρίτα με την εργατικότητα των κατοίκων της και τη συμβολή του εύφορου φυσικού περίγυρού της, παρά την καταπίεση της τουρκοκρατίας και των τσιφλικάδων της αναδείχτηκε σε σημαντικό γεωργικό, ιδιαίτερα κτηνοτροφικό γαλακτοκομικό χωριό.
Ο George Jeffrey γράφει ότι η Αναρίτα φημίζεται για τα μικρά τυριά της και ο Jack C. Goodwin για την αναρή της. Κάθε Σαββατοκυρίακο η Αναρίτα μεταβαλλόταν σε εμπορικό κέντρο, όπου έρχονταν οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών, για να αγοράσουν ζώα και τα εκλεκτά γεωργικά και γαλακτοκομικά προϊόντα της.
Η ετυμολογία του ονόματος του χωριού Αναρίτα δεν είναι επακριβώς γνωστή. Ο Jack C. Goodwin (Α Toponymy of Cyprus), το συσχετίζει προς την αναρή, το κυπριακό αυτό είδος τυριού, η απλοϊκή όμως αυτή εξήγηση δεν γίνεται επιστημονικά αποδεκτή. Το δε όνομα Αναρήτις που αναφέρεται στην ακολουθία του Αγίου Ονησιφόρου, θεωρείται ότι το έπλασε ο συγγραφέας της ακολουθίας. Πλαστό από κάποιο δάσκαλο θεωρείται και το λόγιο Αναβρύτα (αναβλύζω), που πέρασε στη λαϊκή παράδοση. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή πριν πολλά χρόνια, επειδή ανάβλυζαν από παντού νερά, καταρχήν η ονομασία του χωριού ήταν Αναβρύτα και στη συνέχεια με το πέρασμα του χρόνου έγινε Αναρίτα.
Ο Mas Latrie χρησιμοποιεί την ονομασία Anarista αντί Αναρίτα, στη σελίδα 256 του τρίτου τόμου του Histoire de l’ ile Chypre και την ονομασία Anarrida, στη σελίδα 512 του ίδιου τόμου. Σε παλαιούς χάρτες το χωριό είναι σημειωμένο ως Anarit.
Πιο σύμφωνη με τους γλωσσικούς κανονισμούς των τοπωνυμίων είναι η γνώμη ότι το όνομα Αναρίτα, προήλθε από το Ενορίτης, όπως η ονομασία ένός άλλου χωριού της επαρχίας Πάφου, της Αρχιμανδρίτας, που προήλθε από το Αρχιμανδρίτης.
Η λέξη ενορία είναι βυζαντινή και σημαίνει εκκλησιαστική περιφέρεια. Στη φράγκικη περίοδο, που είχε αποκτήσει και διοικητική σημασία, λεγόταν ανορία και ως φυσικό επακόλουθο, ο ενορίτης έγινε ανορίτης. Το προθεματικό α προήλθε από συνεκφορές ονοματικές όπως τα ομμάτια – ταμμάτια – αμμάτια, ή ρηματικές, όπως, θα ερωτώ – θαρωτώ – αρωτώ. Με τον καιρό η προσθήκη του α στην αρχή πολλών λέξεων γινόταν ως συμπληρωματικό στολίδι. Με την αφομοίωση το ανορίτης έγινε αναρίτης. Ο σχηματισμός της πρόθεσης ανα στην αρχή των λέξεων προήλθε από επίδραση της ύπαρξης πολλών λέξεων με πρώτο προσθετικό την πρόθεση αυτή. Στη συνέχεια όταν συνοικίστηκε η κώμη, γιατί η κώμη, ήταν η πρώτη ονομασία των συνοικισμών, προτού γίνει η λέξη χωριό, από το εις τον ανορίτην έγινε εις την Αναρίταν, υπερίσχυσε δηλαδή το γένος της λέξης κώμη. Όπως ονομάστηκε και η Αρχιμανδρίτα όταν πέθανε ο Αρχιμανδρίτης. Το ίδιο έγινε και σε παρόμοιες περιπτώσεις: από το εις τον Μορφίτην έγινε Ομορφίτα, από το εις τον Μουσουλίτην έγινε Μουσουλίτα κ.α.
Τοπωνύμια
Στην Αναρίτα διασώθηκαν από γενιά σε γενιά αρκετά τοπωνύμια, εμπνευσμένα από ονόματα Αγίων και ανθρώπων, χαρακτηριστικά του εδάφους αλλά και από ιστορίες της καθημερινής ζωής. Πιο κάτω παρατίθεται ένας πίνακας με τα τοπωνύμια της κοινότητας, αλλά και ένας σύντομος σχολιασμός για μερικά από αυτά.
Σχολιασμός Τοπωνυμίων:
- Αζωνιάς, ο: Γκρεμός, που στη μέση του υπάρχει ζώνη χώματος με διαφορετικό χρώμα.
- Άης Νησίφορος, ο, ή Άης Νηκίφορος: ο Άγιος Ονησίφορος
- Άης Πιφάνης, ο: ο Άγιος Επιφάνειος
- Ακόνες, οι: πέτρες όπου οι χωριανοί μπορούσαν να ακονίζουν μαχαίρια και διάφορα αγροτικά εργαλεία.
- Αμματική, η: η αγία Ιαματική
- Ασπρόκρεμμος, ο: γκρεμός με άσπρο χρώμα όπου τώρα βρίσκεται το φράγμα του Ασπρόκρεμμου.
- Βασιλίνα, η: στα σύνορα του χωριού Φοίνικα. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ ήταν το βασίλειο των Φοινίκων, γι’ αυτό έμεινε και το όνομα στην περιοχή. Το όνομα του χωριού Φοίνικα φυσικά, σχετίζεται με την ύπαρξη φοινικόδενδρων στην περιοχή. Ο Σ. Μένανδρος υποστηρίζει ότι το όνομα Φοίνικας προέρχεται «από την αρχαίαν εποχήν εκ τινός εκεί φοίνικος» προτού η γλώσσα συναφομοιώσει όλα τα καρποφόρα δένδρα σε θηλυκά.
- Βρύση του Μπέη, η: το τοπωνύμιο συνδέεται με έναν αυθαίρετο, άπληστο μπέη την εποχή της Τουρκοκρατίας, που από όπου περνούσε, καβάλα στο άλογο του σφετεριζόταν κάθε κτήμα που του άρεσε. Όταν κάποτε σταμάτησε σε αυτή τη βρύση να ποτίσει το άλογό του, κάποιος αδικημένος χριστιανός που ήταν κρυμμένος εκεί, τον σκότωσε. Από τότε πήρε το όνομα αυτό η βρύση.
- Γιοφύριν του Ξερού, το: στα σύνορα με τα Κούκλια. Στην κοίτη του Ξερού ποταμού είναι τώρα το φράγμα του Ασπρόκρεμμου.
- Ελιά του Βράγκου, η: ελιά από την εποχή της Φραγκοκρατίας.
- Καραμάνοι, οι: περιοχή, όπου στην Τουρκοκρατία υπήρχε στρατόπεδο καραμάνων, που η πύλη έστελλε από την Καραμανιά της Μικράς Ασίας, για να τρομοκρατούν και να κρατούν σε υποταγή τους χριστιανούς.
- Κιλιττόκαμπος, ο: ο κάμπος που παιζόταν το κιλίττιν (τούρκικη λέξη κιρίττιν=κονταρομαχία εφίππων).
- Κινκίλης, ο: ηχοποιημένη λέξη από το κινκλίζει (=κελαρύζει) το νερό.
- Κλεισούρες, οι: μονοπάτι, από όπου οι τούρκοι των Μαντριών περνούσαν, για να πάνε στο γειτονικό χωριό Φοίνικα, που ήταν και αυτό τουρκικό. Οι Αναριτιώτες επειδή φοβούνταν μήπως οι Τούρκοι των χωριών αυτών ενωθούν και τους επιτεθούν, έκλεισαν το μονοπάτι με μια μικρή πύλη, που την κλείδωναν και την φρουρούσαν.
- Λαουρώμια,τα: περιοχή με πολλούς λαγούς, όπου οι Ρωμιοί δεν άφηναν τους Τούρκους να κυνηγούν με αποτέλεσμα να γίνονται πολλοί τσακωμοί μεταξύ χριστιανών και Τούρκων.
- Λιζάτα, τα: από τη φράγκικη λέξη λίζιος (=δουλοπάροικος) και τη λατινογενή μεσαιωνική κατάληξη –άτος, -άτη, -άτον που φανερώνει ιδιοκτησία.
- Μονο(Δ)έντρης, ο: βυζαντινή λέξη μονοδένδριον. Η λέξη αναφέρεται σε προφητεία που κυκλοφόρησε πριν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλης από τους Τούρκους. Σύμφωνα με αυτή «άγγελος φέρων ρομφαίαν παραδώσει την βασιλείας συν τη ρομφαία ανωνύμω τινί ανδρί και έρει αυτώ: λάβε την ρομφαίαν ταύτην και εκδίκησον τον λαόν Κυρίου. Τότε τροπήν έξονται οι Τούρκοι και οι Ρωμαιόι καταδιώξουσιν αυτούς άχρις ορίων Περσίας, εν τόπω καλουμένω Μονοδενδρίω».
- Παπούτας, ο: περιοχή όπου οι Αναριτιώτες σκότωσαν τον Παπούτα, κλείνοντάς τον σε ένα σακκί και κυλώντας τον από μια απότομη πλευρά, γιατί ερχόταν από άλλο χωριό, τους κορόιδευε και τους έκλεβε τα ζώα τους.
- Πεζούνα, η: μεγάλη ελιά στη μέση του χωριού, όπου μαζεύονταν τα περιστέρια και έτρωγαν τον καρπό της.
- Σύρματα, τα: χωράφια που αγοράστηκαν από γεωκτήμονα και τα χώρισαν σε μερίδια (μοίρες), τραβώντας (σύρνωντας) γραμμές.
- Τρομάρχης,ο: από τη βυζαντινή λέξη τουρμάτχης, που σημαίνει αρχηγός τούρμας (στρατιωτικού σώματος). Είναι μεγάλη έκταση γης, που φτάνει ως τον κύριο δρόμο Πάφου-Λεμεσού.
Πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο Αναρίτας
Αναπτυξιακός Σύλλογος Αναρίτας
Toggle Content goes here
Αθλητικός Σύλλογος
Ο Αθλητικός Σύλλογος Αναρίτας (ή Α.Σ.Α) ιδρύθηκε το 2006 για την δραστηριοποίηση των νέων του χωριού αλλά και των γύρω περιοχών. Τα χρώματα του Αθλητικού Συλλόγου Αναρίτας είναι το μπλε και το γαλάζιο. Η ομάδα συμμετέχει στις διοργανώσεις της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Σωματείων Πάφου (ΠΟΑΣΠ).
Οι σκοποί του Αθλητικού Συλλόγου Αναρίτας είναι:
- Η καλλιέργεια της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών.
- Η καλλιέργεια, η διάδοση και η ανάπτυξη του αθλητισμού, της φυσικής αγωγής και του ποδοσφαίρου την Κοινότητα της Αναρίτας, αλλά και Παγκύπρια.
- Η καλλιέργεια, διάδοση και ανάπτυξη του φίλαθλου πνεύματος ανάμεσα στα μέλη και στους αθλητές του Σωματείου.
- Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της πολιτιστικής και πνευματικής κουλτούρας του τόπου μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους εξής:
Πρόεδρος: Κυριάκος Ηρακλέους
Αντιπρόεδρος: Κυριάκος Ασπρής
Γραμματέας: Αριστόδημος Ηρακλέους
Ταμίας: Κώστας Ηρακλέους
Σύμβουλος: Πολύμνιος Μιχαηλίδης
Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 99950093
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: anaritafc@yahoo.com
Facebook: https://www.facebook.com/anaritafootballclub/
Instagram: https://www.instagram.com/anarita.a.c/?hl=en
Εκπαίδευση
Επικοινωνία
Διευθυνσή: Δημοτικό Σχολείο Αναρίτας
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄25, 8502
Τηλ: 26 422500
Τηλεομοιότυπο: 26 422668
Ηλ. Διεύθυνση: dim-anarita-paf@schools.ac.cy
Χρήσιμες Πληροφορίες
Toggle Content goes here
Ιατρείο
Toggle Content goes here
Πάρκο
Toggle Content goes here
Παιδότοπος
Toggle Content goes here
Κοινοτικά κτήρια
Χώροι πρασίνου
Toggle Content goes here